Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Dette er en kronikk. Analyse og standpunkt er kommentatorens egen, og samsvarer ikke nødvendigvis med Tjen Folket Medias linje.
Konfliktene innad i partiet Rødt fortsetter. Foran nominasjonsmøtet i Rødt Oslo er det uenighet om hvem som skal stå på andreplass for Rødt i Oslo til stortingsvalget i 2025 – avgått partileder Bjørnar Moxnes, eller mer «kompromissløse» Sofia Rana.
Bjørgulv Braanen, spaltist i avisa Klassekampen, kaller situasjonen en «fastlåst stillingskrig». Braanen deltar selv – indirekte – i denne «stillingskrigen». Han fremstiller Sofia Ranas støttespillere som en liten minoritet av «gamle Komintern-kommunister og ultraradikale, kompromissløse aktivister, som er mer opptatt av å være reine og røde enn å få politisk gjennomslag».
Braanen fremstiller videre Sofia Rana som en som vil at Rødt skal være et «protestparti», mens Bjørnar Moxnes omtales som en som er «villig til kompromisser». Braanen skriver at Rana har blitt «frontfigur» for «det som mer og mer framstår som en permanent opposisjon i partiet».
Misnøye med våpenstøtten
Braanen skriver at den interne opposisjonen har styrket seg etter den russiske angrepskrigen mot Ukraina da Rødt-ledelsen gikk inn for våpenbidrag. Han skriver: «Ulike miljøer i partiet, som tidligere ikke hadde definert seg i opposisjon, fant da sammen i en misnøye mot partiets politikk. Her finnes det mange ulike folk, noen med lang erfaring fra ml-bevegelsen, andre med bakgrunn fra NKP eller fra Internasjonale Sosialister (IS), en trotskistisk inspirert gruppering som jobber innenfor Rødt.»
Braanen mener likevel det går mot flertall for Moxnes på nominasjonsmøtet 21. november, hvor lista over Rødt Oslos kandidater til Stortingsvalget skal velges. Videre skriver avisa Klassekampen den 23. oktober at Sofia Rana trakk seg fra et debattmøte med Moxnes som skulle holdes 29. oktober. Rana svarer i sosiale medier at dette ikke er sant, at hun ikke kan trekke seg fra noe hun ikke har sagt ja til. Hun anklager avisa for «tøyse-journalistikk for klikk» og at avisa vet hva de gjør og at vinklingen vil føre til rasistiske kommentarer.
Ulike argumenter legges frem åpent, men det ser ut til at den underliggende konflikten er at deler av partiet Rødt mener partiet har «gått for langt til høyre» og forbinder særlig tidligere partileder Bjørnar Moxnes med denne «høyredreiningen». Rana og Moxnes sto på motsatte sider i spørsmålet om våpenstøtte til Zelenskij-regjeringen, men dette er bare et av flere konfliktspørsmål.
Moxnes’ støtte til utmeldt sosialdemokrat
Partiets tidligere førstekandidat i Oslo, Eivor Evenrud, meldte seg i 2022 ut av Rødt og inn i Arbeiderpartiet etter politiske konflikter med ledelsen av Rødt Oslo. Moxnes valgte i den sammenhengen å kritisere sine egne i Oslo, mens han utelukkende uttalte seg i rosende ordelag om Evenrud. At ledelsen i Rødt Oslo da foretrekker Rana fremfor Moxnes i toppen av stortingslista burde dermed ikke være sjokkerende. Moxnes har vist større lojalitet mot sin tidligere makker i Oslo bystyre, Evenrud, som nå profilerer Arbeiderpartiet med liv og lyst, enn mot sitt eget lokalparti i Oslo.
Dermed trer det frem en motsigelse i Rødt som slett ikke er uvanlig i borgerlige partier. Det holder å kaste et blikk mot nominasjonsstriden i Trondheim Arbeiderparti, så ser man at borgerlig politikk betyr kamp om plassene, «sterke personligheter» og motsigelser mellom partiledelse og lokalpartier, mellom «grasrot» og ledere.
Partiledelsen har borgerlig media i ryggen
Det er ikke bare Klassekampens gamle redaktør Bjørgulv Braanen som har sine meninger om de som utfordrer Moxnes og partiledelsen i Rødt. Politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, skriver:
«Jeg tror at forsøkene på å kvitte seg med Moxnes egentlig dreier seg om et gryende opprør fra de ortodokse kreftene i Rødt.
Dette vil utvilsomt føre Rødt i en annen retning enn vi har sett partiet de siste årene, og sannsynligvis også nedover på meningsmålingene.
Samtidig vil det være et slags tilbake til røttene.
Det er derfor grunnlag for å si at uten solbriller vil Rødt framstå med sitt sanne ansikt.»
Dermed ser vi samme tendens som i den opphetede konflikten i Rødt om hvorvidt partiet skulle støtte den norske statens militære og økonomiske «bistand» til Zelenskij, og i mediastormen mot RU-leder Amrit Kaur da hun kalte Stoltenberg med flere «terrorister»: Den «pragmatiske» og «kompromissvillige» partiledelsen i Rødt har massiv støtte utenfor eget parti. Eller mer spesifikt: De har støttespillere ikke bare i avisa Klassekampen, som partiet fortsatt eier en solid aksjepost i, men også i borgerlige medier forøvrig.
Denne støtten kan være et tveegget sverd. Mange i partiet Rødt blir nok mektig provoserte over karikaturene som tegnes av mediene, og vil nok ha seg frabedt slik innblanding.
En nyttig opposisjon?
Uansett: Partiet Rødt er for lengst fullstendig innlemmet i det utvidede borgerlige statsapparatet. 8 stortingsplasser og over 20 millioner i året fra staten, gir partiledelsen en tungt befestet stilling i partiet. Dette kan ikke sikre dem mot opposisjon, men det undergraver opposisjonens mulighet til å utgjøre en virkelig trussel. I stedet risikerer de opposisjonelle i Rødt å gå inn i samme posisjon som SVs såkalte «museumsvoktere» eller AUF sin rolle i forhold til Arbeiderpartiet. De kan bli et «venstrealibi» – et nyttig vedheng til partiet, og et argument for å overbevise selverklærte revolusjonære, samt fredsaktivister og antirasister, om at partiet Rødt fortsatt fortjener deres stemme.
Referanser:
Gjensidig uenighet – ikke ensidige krav
Fastlåst stillingskrig i Rødt
Oslo Rødt: Vraker Bjørnar Moxnes, vil ha Sofia Rana
Bjørnar Moxnes vrakes fra topplass, Seher Aydar og Sofia Rana på topp for Rødt i Oslo
Rødts veivalg i tråd med ny politisk virkelighet
Uten Bjørnar Moxnes viser Rødt sitt sanne ansikt
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.