Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Den 3. desember erklærte den sittende presidenten av Sør-Korea, Yoon Suk-yeol, militær unntakstilstand i landet med håp om arrestere alle sine politiske motstandere og sikre sin egen makt.
Presidentens forsøk på å utvide sin egen makt over landet mislyktes ettersom hans militære styrker mislyktes i å storme nasjonalforsamlingen, som like etter stemte ned hans innføring av militær unntakstilstand. Etter dette var han tvunget til å gi opp forsøket. I etterkant har massive protester brutt ut i hele landet.
Natt til tirsdag 3. desember, erklærte presidenten av Sør-Korea, i en sending på nasjonal TV, militær unntakstilstand i landet. Han rettet dette angrepet mot det største opposisjonspartiet, Det demokratiske partiet, ledet av hans rival Lee Jae-myung, som lenge har drevet en kampanje for å få presidenten til å gå av. Yoon begrunnet sitt angrep med å anklage opposisjonen for å være «agenter for Nord-Korea» som «forsøker å undergrave landet». Den militære unntakstilstanden ville blant annet betydd forbud av alle demonstrasjoner, møter i nasjonalforsamlingen og alle partier, og at mediene ble underlagt militæret.
Like etter Yoons erklæring, marsjerte militære styrker inn i hovedstaden Seoul og forsøkte å storme landets nasjonaforsamling. Nasjonalforsamlingen kalte inn politistyrker som sperret dørene og satte opp barrikader mens de sprayet soldatene med brannslukningsapparater. Det samlet seg også hundrevis av demonstranter og medlemmer av opposisjonen som demonstrerte mot soldatenes forsøk. Inne i nasjonalforsamlingen stemte representantene i et krisemøte mot innføringen av den militære unntakstilstanden der flertall stemte med 190 stemmer av 300. Etter det mislykkede forsøket på å storme nasjonalforsamlingen og dens flertall stemte imot innføringa av unntakstilstanden, ga Yoon seg og beordret sine soldater om å trekke seg.
Nasjonalforsamlingen har i etterkant stilt presidenten for riksrett. For at forslaget skulle gjennomføres krevde det da at to tredeler av forsamlingen stemte for. For å lykkes trengtes det at minst 8 av representantene fra presidentens eget parti også stemte for, noe de ble strengt beordret om å ikke gjøre. Likevel lyktes da avstemningen. Siden har også massive protester brutt ut over hele landet, over 1,2 millioner fagorganiserte har nå gått ut i streik og massive demonstrasjoner holdes av både massene og av den borgerlige opposisjonen. I en av demonstrasjonene, som ønsket presidenten stilt for retten, møtte over 150 000 masser opp for å demonstrere. Demonstrasjonen forsetter daglig utenfor nasjonalforsamlingen.
Internasjonalt har USA fordømt kuppforsøket og takket Yoon for at han har «endret kurs angående innføringen av den militære unntakstilstanden». Det amerikanske utenriksdepartementet har videre advart alle amerikanske borgere i landet om å holde seg unna alle demonstrasjoner.
Presidenten har lenge vært kjent for sine konservative og kvinnefiendtlige ideer. I 2022 vant han det borgerlige valgsirkuset med et knapt flertall av stemmene, og har i etterkant blitt svært upopulær blant de koreanske massene. Han er forventet å tape det neste valget, noe som førte til hans forsøk på å garantere seg selv presidentskapet for de neste kommende årene. Det har videre vært økende press mot han for å gå av. Man må også peke ut at dette igjen et tegn på imperialismens allmenne krise, massene mister troen på at borgerskapet virkelig bryr seg om dem, illusjonene kollapser og borgerskapet drives til desperate metoder for å beholde sin makt og for holde opp illusjonen om at de noensinne kan finne et borgerlige regime som virkelig tjener deres interesser.
Som Sør-Koreas president og lakei for yankee-imperialismen har han vist seg som en av det koreanske folkets største fiender, med sine forsøk på å trampe ned på de demokratiske rettighetene til massene, da særlig kvinner. Yoon har blant annet hevdet at det ikke lenger finnes kvinneundertrykking (patriarkat) eller noen ulikhet mellom kjønnene, som han mener bare er et «personlig problem blant enkeltindivider». Han har i alle sine handlinger gjort seg til en fiende av de kvinnelige koreanske massene som stadig har blitt angrepet av hans kvinnefiendtlige og patriarkalske lover, som har sterkt økt seksualiseringen og volden mot kvinner. I alt forsetter klassekampen å skjerpe seg over hele landet, mens illusjonene om det borgerlige demokratiet stadig foråtner.
Les også:
Referanser
Opposisjonen i Sør-Korea krever at presidenten går av – NRK
Sør-Korea president opphever unntakstilstanden etter press – NRK
Yoon Suk Yeol: South Korea’s scandal-hit president who declared martial law – BBC
Unntakstilstanden i Sør-Korea: Skandaløst – NRK
Truleg ingen riksrett for presidenten i Sør-Korea: partiet hans boikotta avstemminga – NRK
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.