Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Vi deler her rapporter fra kameratene våre i Nueva Democracia, fra protester mot budsjettkrise på universitetet, mot utkasting av beboere og dårlige offentlige tjenester, og fra markering av den internasjonale dagen mot vold mot kvinner.
Sit-in mot borgermesterens kontor
6. desember holdt innbyggerne i Bello kommune, samla i ulike organisasjoner, en sit-in utenfor ordførerens kontor. De la fram sine klager og krav mot kommuneadministrasjonen. Som økning av eiendomsskatt, dårlige og dyre offentlige tjenester, og trusler om utkasting av innbyggerne i Jose Antonio Galán-området, som har bodd der i mer enn 50 år, men som ordførerens kontor ønsker å kaste ut, under påskudd om at de bor i et farlig område.
Andre kollektiver og organisasjoner som deltok i solidaritet med aksjonen, holdt også innlegg der de tok opp kritikkverdige forhold, som ulike overgrep og urettferdigheter som begås mot arbeidere og situasjonen for de offentlige universitetene, og solidaritet med det palestinske folkets heroiske motstandskamp.
Markering av 25. november
Den internasjonale dagen mot vold mot kvinner ble markert i flere byer. 745 kvinner i Colombia har blitt utsatt for kvinnedrap fra januar til oktober 2024, og den folkelige kvinnebevegelsen gikk ut i gatene med krav om rettferdighet, og om straff for drapsmenne, voldtektsmennene og overgriperne. De største mobiliseringene fant sted i Bucaramanga, Bogotá og Medellín, og i alle tre byene hadde demonstrasjonene en kjempende karakter.
I Bucaramanga marsjerte kvinnene til riksadvokatens kontor, der de malte veggene med budskap om påtalemyndighetens udugelighet og forræderi, og dagen ble avslutta med en vake til ære for kvinnene som er utsatt for vold fra menn. I Bogotá blokkerte demonstrantene viktige veier i byen, og også der malte ulike kvinnegrupper busstasjoner og busser for å fordømme overgrep mot kvinner. I Medellin gikk marsjen mot Lleras-parken (kjent for flere tilfeller av seksuell utnytting av barn) i protest mot seksuell utnyttelse av kvinner og barn. Under hele marsjen malte kvinnene flere busstasjoner og andre steder med budskap som fordømte drap av kvinner. Dagen ble avslutta med at ansiktene til noen av draps- og voldtektsmennene ble brent, og med flere appeller av kvinner som oppfordra til å fortsette å kjempe for rettighetene til folkets kvinner.
Studentkamp mot budsjettkrise på universitetet
6. november erklærte studenter, professorer og arbeidere seg i en permanent forsamling og intensiverte mobiliseringa og pressmekanismene som hadde vært på plass siden oktober. Misnøyen mot de statlige instansene, som holdes ansvarlige for universitetets budsjettsituasjon, er tydelig. Petros regjering og utdanningsministeren, som er hovedansvarlig for offentlige universiteter, har ikke kommet med noen konkrete og umiddelbare forslag for å redde universitetet, kun lovnader om en fremtidig reform av lov som bare skyver ansvaret over på andre institusjoner. Delstatsregjeringa i Antioquia, som også er pliktige til å bidra økonomisk, bidrar bare med 4 % av universitetets budsjett, og har tilbudt et lån som «løsning». Dette vil bare forverrer problemet og gi universitetet mer gjeld. Lånet betinger også en innstrammingspolitikk, som krav om å redusere antall professorer med 50 prosent, samt andre tiltak som går på bekostning av arbeiderrettigheter, universitetsvelferd og utdanningskvalitet. Studentene krever også at rådhuset i Medellín bidrar, siden UdeA er den viktigste institusjonen for høyere utdanning i byen. Studentene peker også på administrasjonen ved universitetet, som hovedansvarlig for at krisa har kommet så langt, og at universitetssamfunnet, lærere, studenter og ansatte først i år har fått vite hvor stor krisa er.
14. november gikk tusenvis av studenter fra Universitetet i Antioquia ut i gatene. Kunststudentene oppførte et opptog der de kritiserte guvernøren, rektoren, ordføreren og utdanningsministeren for den nåværende krisa ved UdeA. Marsjen økte presset på de nevnte instansene, og studentene gjennomførte flere pressaksjoner som viser deres kampvilje og besluttsomhet for å redde universitetet.
Ei gruppe studenter tok seg under kamp inn til utdanningsministeren i Medellin, for deretter å henge opp tre bannere på fasaden. På et av bannerne sto det: «Uansett hvem som styrer, forsvar folkets rettigheter», et viktig budskap som oppfordrer folket til ikke å la seg lure av ei «venstreorientert» regjering, men fortsette å kjempe for folkets rettigheter. Studenter inntok også torget ved guvernørens og borgermesterens kontor i Medellín, ved å bryte ned gjerdene som vokter institusjonene. Normalt tillater ikke politiet demonstrasjoner å komme inn på torget, men studentene holdt ut, brøt ned gjerdene og kom seg gjennom. Umiddelbart etter ankom forsterkninger fra opprørspolitiet for å vokte innganga til kontorene. Studentene holdt en sit-in på torget i omtrent en time, der de ropte slagord, uttalte seg til media og heiste bannere og flagg på flaggstengene på torget, blant annet det palestinske flagget, som vaia kraftig midt i studentkampen, noe som også viste studentenes antiimperialistiske og internasjonalistiske ånd.
Til slutt vendte studentene tilbake til universitetet, der en delegasjon studenter gjort klar mat til de som kom fra mobiliseringa og skulle overnatte på universitetet. En viktig gest som viser fremgangen i studentorganiseringa under den pågående kampen for finansieringen av UdeA.
Studentene hold også en camp med ulike aktiviteter 13.-15. november. De tok over administrasjonsblokka og innkjørslene til universitetet, og de holdt en informasjonsdag i et nabolag i nærheten av universitetet, der de spredte budskapet om krisa ved universitetet gjennom kulturelle uttrykk, for å generere støtte fra folket. Samme dag holdt de et møte med ulike organisasjoner og personer fra forskjellige offentlige og private universiteter i landet for å koordinere en nasjonal mobiliseringsdag. Til slutt holdt de en kulturell okkupasjon ved Filosofisk institutt, og ei forsamling av studenter, lærere og arbeidere ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet.
Referanser:
Plantón contra la Alcaldía de Bello
25 de noviembre: Mujeres exigen justicia y castigo para los feminicidas
Estudiantes realizan Gran Marcha en defensa de la UdeA
Estudiantes de la UdeA realizan campamento para exigir soluciones a la crisis financiera
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.