Oversatt for Tjen Folket Media av en bidragsyter.
Kameratene våre i Red Herold og A Nova Democracia skriver om noen av arbeidernes kamper i Brasil den siste tida.
Publisert av Red Herald 08.04.2024.
Arbeidernes kamper i Brasil
Vi samler her noen av nyhetene som har blitt rapportert denne uka av avisa A Nova Democracia:
Flere løpesedler spres mot 6×1 i Paraíba
Aktivister gjennomfører aksjoner mot 6×1, den grunnlovsfesta arbeidsdagen i Brasil, med seks dagers arbeid og én hviledag. Med denne kampanjen ønsker de å oppnå 40 timer per uke, med perspektiv om 36 timer, uten lønnsreduksjon.
23. januar delte aktivister i Campina Grande ut løpesedler foran byens industrikompleks i forbindelse med skiftbytte for arbeiderne i industrien. Løpesedlene fanget oppmerksomheten til arbeidere som kom og gikk fra skiftet.
Ansatte i skolekantiner krever den forsinka lønna si
Personalet i skolekantinene ved de statlige skolene i Passo Fundo protesterte torsdag 29. januar foran den 7. regionale utdanningskoordinatoren for å kreve å få utbetalt sine forsinka lønninger og tilsvarende bonuser. For øyeblikket er selskapet som outsourcer tjenestene og delstaten Rio Grande do Sul engasjert i en byråkratisk prosess, mens arbeiderne har nådd grensa for ikke å kunne kjøpe mat og betale regninger.
Over fem tusen arbeidere står i fare for å få sparken
Siden 1. januar i år har den føderale regjeringa sagt opp kontrakten med et selskap som driver det termoelektriske kraftverket Candiota 3. Dette kan bety tap av arbeidsplasser for mer enn fem tusen mennesker, inkludert arbeidere ved selve anlegget og småbedrifter rundt anlegget. Dette er nesten halvparten av befolkninga i byen Candiota, som har elleve tusen innbyggere, noe som vekker frykt for at hele byen skal gå under.
15. januar demonstrerte over 500 arbeidere foran anlegget med krav om at det skulle gjenåpnes. Årsaken til stenginga er den «bærekraftige omstillinga» til den føderale regjeringa, som la ned veto mot å tildele selskapet som driver anlegget en ny kontrakt, for å redusere CO2-utslipp i henhold til den internasjonale Paris-avtalen. Termoelektriske kraftverk står imidlertid bare for 0,3 prosent av CO2-utslippene i Brasil. Gruvedrifta, som står for 5 prosent av Brasils utslipp, har ikke blitt berørt, hovedsakelig fordi gruvedrifta i Candiota, som har 12 milliarder tonn kull under jorda, er bestemt til å forsyne imperialistiske selskap.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.