1

Kristiansand: En fiasko for SIAN

Den fascistiske organisasjonen SIAN delte ut flyers i Kristiansand sentrum og ble møtt med et hav av motstand. Tre personer ble bortvist fra byen etter at mer enn 150 folk møtte opp for å demonstrere.

Fredag 7. august kl 15 delte SIAN ut løpesedler i Kristiansand sentrum. Dagen før hadde de vært i Arendal, der flere demonstranter trosset politibarrikadene og SIAN ble evakuert.

Det vrimlet av både sivilpoliti og bevæpnet uniformert politi da demonstrasjonen mot SIAN ble satt i gang. Bak iniativet sto Kampkomiteen og en rekke andre organisasjoner.

Til å begynne med forsøkte politiet å forflytte demonstrantene et kvartal unna, men til ingen nytte. Gradvis samlet det seg flere og flere folk som kom for å vise motstand. Til slutt var SIAN omringet og det ble ropt slagord fra alle kanter.

Skuffelsen preget fjesene på fascistene, da de færreste tok imot brosjyrene de delte ut. De aller fleste gikk i halvsirkler for å unngå dem eller rev i stykker brosjyrene foran dem.

På et tidspunkt rev en demonstrant en bunke med brosjyrer ut av hendene på Lars Thorsen og forsvant inn i folkemengden. Litt senere ble det kastet egg på rasistene. Det endte med at totalt tre personer ble bortvist fra byen.

Mange forbipasserende vise avsky mot fascistene. Noen tok turen innom demonstrasjonen før de gikk videre. Blant annet ble det kjøpt en rosebukett som ble gitt til en av aktivistene som ledet slagordene. En annen sympatisør kjøpte massevis av vannflasker og delte ut til demonstrantene.

Grunnleggeren av SIAN, Arne Tumyr, var til stede. På magen hadde han festet en plakat med propagandaen sin skrevet på. Den manglende selvinnsikten til fascistene er slående. Det så nærmest ut som om han var en reaksjonær som ble kritisert under kulturrevolusjonen. Men i dette tilfellet ironisk nok av eget initiativ.

Da demonstrasjonen var ferdig og de andre pakket sammen, nektet Arne Tumyr å gå. Demonstrantene marsjerte da mot han og omringet han. Noen av demonstrantene rev fra han plakatene og rev de i stykker foran han. Til slutt måtte politiet eskortere han vekk.

Det siste året har motstanden mot SIAN bare vokst og vokst. Og det kommer den til å fortsette å gjøre. Massene hater fascismen, og viser støtt og stadig den enorme offerviljen.