1

SIAN-medlems død etterforskes som drap

Flere medier har meldt at Dan Eivind Lid lørdag 3. oktober ble funnet død i sitt hjem i Kristiansand, og at politiet etterforsker saken som et mulig drap. Tross at politiet ikke har gått ut med noen hypoteser, forsøker Frp-politikere og andre fascister å trekke venstresida inn i saken, med utspill mot partiet Rødt og mot Tjen Folket Media.

Dan Eivind Lid har i mange år vært en framtredende aktivist for SIAN. Ifølge politiet ble han funnet med skader som kan tilsi at han har blitt utsatt for alvorlige voldshandlinger. Ingen personer er ifølge politiet på nåværende tidspunkt mistenkt. På grunn av hans engasjement for fascistiske grupper er også PST involvert i etterforskningen. Det er ingen informasjon som bekrefter eller avkrefter om det ligger et politisk motiv bak det eventuelle drapet.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen fra FrP og den rasistiske nettsiden Resett bruker anledningen til å peke mot venstre. Amundsen forsøker på sosiale medier å trekke inn det han kaller «voldsvenstre» i saken, og peker blant annet på partiet Rødt, som han anklager for å være “kommunistisk”. De to rasistiske og islamofobe nettsidene Resett og Dokument.no trekker i anledning dødsfallet inn TFMs artikkel om SIAN-medlemmers nazi-bakgrunn. Artikkelen har et eget avsnitt om Dan Eivind Lid, blant annet dokumenterer det at Lid har forsøkt å trene hunder til å angripe muslimer, har lagt et grisehode foran en moské, har posert med våpen og er straffedømt. 

Det er verdt å merke seg for alle aktivister på venstresida hvordan disse kreftene opererer. De skyr ingen midler for å øke forfølgelsen av venstreorienterte. Dette må ses som en del av den generelle reaksjonære utviklinga i samfunnet, og som et forsøk på å legitimere nye angrep mot venstre. I denne forbindelse vil vi også nevne at Amundsen tilhører samme Frp-fløy som også Laila Bertheussen var del av før falskspillet hennes ble avslørt. Også Amundsens kone Gry-Anette Rekanes Amundsen er aktiv Frp-politiker, og deltok i den berykta messenger-chatten med Bertheussen og Ingvild Smines Tybring-Gjedde. Amundsen-paret har i årevis kommet med grove utspill med angrep mot innvandrere, muslimer og ungdommer i proletære nabolag i Oslo.

Dette miljøet tilhører den mest rasistiske og politisk reaksjonære fløyen i Frp, og har blant annet forfulgt Black Box-teateret i forsøk på å kneble deres kunstneriske og kritiske frihet. Agendaen som Amundsen og hans meningsfeller målbærer, bevisst eller ubevisst, er å uthule det borgerlig-demokratiske “demokratiet”, en agenda de legger åpent for dagen med deres spill rundt Lid-saken.

Les også:

NRK: Synlige skader funnet på avdøde

NRK: Nær venn av Dan-Eivind (48): – Han hadde mange fiender

Dagsavisen: Fra Black Box til nasjonalteater

TFM: Interessante aspekter ved Bertheussen-saken