1

Politiet pågrep filmskaper

Dokumentarfilmskaperen Thomas Østbye ble pågrepet av politiet og satt tre timer i varetekt, etter å ha filmet aktivister fra Extinction Rebellion som lenket seg fast til et tog på Sjursøya onsdag 6. april.

Dokumentaristen sier til NRK at han opplever det som et angrep på ytringsfriheten. Video viser at politiet påla han å fjerne seg fra området, slik at han ikke kunne dokumentere hvordan politiet pågrep aktivistene.

Filmskaperen ønsket særlig å filme arrestasjonen, da dette var en sentral del av dokumentaren om Extinction Rebellion som han lager. Han ønsket å vise hvordan politiet behandler klimaaktivister og mener det er viktig at man har innsyn i prosessen. Det ønsket ikke politiet. Østbye fikk 10 minutter på seg til å forlate stedet, og da han ikke etterkom dette ble han pågrepet.

Miljøpartiet de Grønne har engasjert seg i saken, og også NRK finner den interessant. Vi er derimot ikke overrasket, da vi vet at politiet i Norge tidligere har gått etter artister og kunstnere, og at de er særlig opptatt av å nekte filming av arrestasjoner og konfrontasjoner på gata. Dette er nok et eksempel på at norsk politi ikke respekterer selv de mest etablerte rettighetene, som man i mange land har lovfestet, for eksempel retten til å observere og dokumentere politiets arbeid. 

NRK skriver at både ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN og Norsk filmforbund reagerer og krever en forklaring fra politiet.

Referanse:

Dokumentarist pågrepet av politiet da han filmet klimaaktivister