Kapittel 1 i TFMs artikkelserie Klassekampens historie i bilder.
Helt siden framveksten av de anatomisk moderne menneskene for rundt 350.000 år siden, har de levd under primitiv kommunisme. Mye tyder på at også våre fjerne hominide forfedre og formødre gjorde det. De eldste arkeologiske levningene av primitiv redskapsproduksjon som er kjent i dag, anslås å være 3,3 millioner år gamle.
Etter alt å dømme var de primitive samfunnene svært fredelige, for det meste hadde folk mer enn nok med å sørge for mat og tak over hodet. I den grad det ble gjort forskjell på folk, knyttet det seg hovedsakelig til alder. Klasser og distinksjoner knyttet til kjønn eksisterte ikke. Ettersom de primitive teknologiene og produktivkreftene ble videreutviklet, oppsto imidlertid også en sosial deling av arbeidet, mellom materielt arbeid og åndsarbeid, og mellom by og land, og med denne oppdelingen fulgte privateiendom, patriarkat og klasser.
«I samme grad som altså rikdommene økte, ga de på den ene siden mannen en viktigere stilling i familien enn kvinnen, og ga på den andre siden impulsen til å utnytte denne styrkede stillingen til å omstøte den hevdvunne arvefølgen til fordel for barna … Omstyrtingen av morsretten var kvinnekjønnets verdenshistoriske nederlag. Mannen tok ledelsen også i hjemmet. Kvinnen ble fratatt sin verdighet, kuet, gjort til slave av hans lyster, og ble rett og slett et redskap til avling av barn.»
Friedrich Engels, Familiens, privateiendommens og statens opprinnelse
Til venstre: Tell es-Sultan i dagens Palestina, ca. 10.000 fvt. I midten: Göbekli Tepe i dagens Tyrkia. Religiøst tempel reist rundt 9.000 fvt. Til høyre: Çatalhöyük, Tyrkia, ca. 7000 fvt.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.