Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Politiet innrømmer nå offentlig at de ikke har myndighet til å spre folk som samles i grupper på mer enn fem personer. Rådene fra helsemyndighetene innebærer ingen straff om de brytes, og dermed kan ikke politiet tvinge dem gjennom.
“Det er en generell anbefaling. Departementet skriver i rundskrivet som ble sendt ut 17. april at brudd på anbefalingen ikke er brudd på covid-19-forskriften.
«Det kan ikke straffes og det er dermed ikke ulovlig», står det i rundskrivet.
Utfordringen til politiet er at publikum har forventninger til at de kan løse opp i store ansamlinger. Men smittevernloven gir ikke politiet lov til å gå inn. De må bruke politiloven, men det skjer kun ved bråk.”
Videre er det relevant å lese hvordan politiet tidligere har reflektert rundt demonstrasjoner. I bladet Politiforum skrives det om “gråsonen” mellom det lovlige og ulovlige. Man kan riktignok stusse over hvordan ytringsfrihet og forsamlingsfrihet blir en “gråsone” for ordensmakta, men refleksjonene er uansett interessante.
Her skriver en politiadvokat følgende:
“Politiet kan ikke stanse en markering alene fordi den ikke er forhåndsmeldt. Det må foreligge en saklig grunn til det. (…) Politiet kan bare forby markeringer når det er grunn til å frykte alvorlige ordensforstyrrelser, eller formålet som fremmes i markeringen er ulovlig. Terskelen for å forby demonstrasjoner helt er meget høy, men politiet har adgang til å sette vilkår. (…) Vilkårene må være nødvendige og ikke uforholdsmessig begrensende på ytringsmuligheten.”
Først må man slå fast at det nok egentlig er politiet som opererer i en gråsone, ikke eventuelle demonstranter. Etter grunnloven og den borgerlige statens tilslutning til menneskerettigheter og andre FN-konvensjoner, skal ytringsfriheten og retten til å demonstrere være beskytta. At politiet mener de har anledning til å stoppe markeringer fordi de frykter ordensforstyrrelse er grovt inngripende. De har for eksempel ikke anledning til å hindre noen i å kjøre bil fordi de frykter at vedkommende skal kjøre for fort.
Kriminalitetsforebygging bruker som regel ikke i å bestå i å hindre folk sine grunnleggende rettigheter. Men i tilfellet demonstrasjoner mener altså politiet at de har denne muligheten. Men uansett sier politiadvokaten altså at terskelen skal være høy og at det at en markering ikke er meldt, ikke er nok til å forby den.
Videre er det nyttig foran 1. mai å merke seg at å bryte rådet mot å samles i grupper på mer enn 5 personer ikke er noe politiet kan håndheve. De kan kun råde folk til å holde større avstand.
Så langt om loven. Revolusjonære anerkjenner ikke den borgerlige loven, men vi kan absolutt kreve at den gamle staten følger sine egne lover. Vi har ikke samtykket til disse, men de som forplikter seg til å håndheve dem må holdes ansvarlig. Alle demokrater bør være bevisst på dette under 1. mai. Alle revolusjonære bør også det, men vi bør også være forberedt på at politiet systematisk bryter lover og regler. De lyver og de kan ofte også være uvitende om de faktiske lovene.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.