Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Kampkomiteen har den siste uka arrangert eller deltatt i markeringer i forbindelse med Eugene Obioras dødsdag, 49 års-dagen for kuppet i Chile 11. september 1973, Pride og torgmøtene til rasistiske SIAN.
Kampkomiteen har publisert rapporter fra dette på sin nettside, som vi anbefaler våre lesere å følge nøye med på. Vi publiserer her bilder, utdrag og oppsummeringer fra disse sakene.
Innhold
Markeringer på Eugene Obioras dødsdag
7. september var det 16 år siden Eugene Obiora ble drept av politiet i Trondheim. Dagen ble markert med demonstrasjoner i Trondheim, Oslo, Bergen og Kristiansand, og Kampkomiteen har delt rapporter og bilder fra aktivister i disse byene.
Trondheim
I Trondheim ble dagen markert med demonstrasjon. Kl 17.00 ble det holdt appell på torget. Flere møtte opp for å høre på og mange tok imot løpesedler. Deretter ble det ropt slagord før oppstilling til tog. Flere ble med i toget som gikk til politistasjonen. I toget ble det ropt slagord som “Rettferd for Obiora, rettferd for Mirza!”, “Ingen fred uten frihet – ingen frihet uten kamp!” og “Politi og militær, kapitalens leiehær!” Ved politistasjon ble det holdt en ny appell og ropt slagord før demonstrasjonen løste seg opp. I appellene ble det lagt vekt på at rasisme og vold fra politiet er systemisk.
Utdrag fra en av appellene:
“Dette drapet var ikke et enkelttilfelle. Obiora er verken den første eller siste som er drept av norsk politi, og politiet i Norge dreper stadig oftere. Siden 2019 har fem personer blitt drept av norsk politi. Felles for disse fem personene var at de hadde psykiske helseproblemer, og at ingen av dem var bevæpna med skytevåpen. Én av disse personene var Mirza Osmanovic, som ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg i fjor. Vitner forteller at politiet skjøt minst fire skudd. Vi har sett bilder der han ligger på bakken, med en liten kniv liggende et par meter unna. To politifolk holder ham nede og en annen nærmer seg med maskinpistol. På et nytt bilde er Osmanovic død, skutt av to betjenter.”
Oslo
Det ble holdt en demonstrasjon i Oslo som krevde rettferdighet for Obiora og Mirza. Demonstrasjonen startet på Grønlands torg med musikk, slagord og appeller. Deretter beveget demonstrasjonen seg samlet videre mot politihuset på Grønland hvor det ble holdt appeller og musikalske innslag. Demonstrasjonen var svært livlig og slagordene «Obiora , det var drap – morderen, den norske stat og «Mirza, det var drap – morderen, den norske stat!» runget kraftfullt gjennom gatene på Grønland. Budskapet ble varmt ønsket velkommen fra lokale beboere som ropte med, applauderte og knyttet nevene når demonstrasjonen beveget seg gjennom bydelen denne varme septemberdagen.
Bergen
I Bergen ble det holdt en markering for Obiora. Det ble holdt rørende appeller om Obiora, og om politivold og rasisme. Det ble holdt opp et banner med teksten “Vi glemmer aldri Obiora” og et bilde av Obiora ble stilt ut sammen med blomster og lys. Flere forbipasserende kom og viste støtte til markeringen ved å knytte neven til hilsen. Andre som aktivistene kom i kontakt med fortalte om egne erfaringer med politi og trakassering.
En appellant pekte på hvordan antirasistiske aktivister blir anklaget for å kopiere USA, når man arrangerer demonstrasjoner for Black Lives Matter, samtidig som politiet i Norge ikke blir anklaget for å kopiere amerikanske tilstander når de dreper fattige, sjuke eller mørkhuda folk. En annen appellant sa at så lenge det finnes rasisme og urett, så må folk bry seg og snakke ut mot det. Vi kan ikke og vil ikke akseptere det!
Etter appellene ble diktet «Hvem har skylda for at Obiora ikke lever?» som tidligere har blitt spilt av på en markering i 2020 i Trondheim, spilt av. Deretter gikk markeringen bort til politihuset hvor det ble holdt ett minutts stillhet og et portrett av Obiora, sammen med lys og blomster ble satt på trappa.
Kristiansand
I Kristiansand arrangerte Kampkomiteeen, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Rødt og Antirasistisk Agder ei markering på torvet. Aktivistene hadde med røde flagg, og plakater og bannere mot politivold og rasisme.
Det ble holdt fire appeller. Historien om hva som hendte med Obiora ble fortalt, og flere av appellantene tok opp problemet med spesialenheten, at nesten alle saker henlegges eller ender i frifinnelse og at politiet etterforskes av sine egne. En appellant tok opp fengselsvesenet, med umenneskelig behandling av innsatte, mangelfull oppfølging av psykisk helse og de innsatte topper selvmorsstatisikken. En appellant sa at da hun for ei uke sia ble spurt om å holde appell så visste hun ikke hvem Obiora var. De hadde aldri lært om saken på skolen. Dette gjaldt flere av deltakerne på markeringa, og viser viktigheten av å fortsette å markere dagen, ikke la saken bli skjult, ikke glemme Obiora.
Utdrag fra Kampkomiteens appell:
“Obiora var eldste sønn i familien, og sendte penger hjem til sine gamle foreldre og til å finansiere skolegang for yngre søsken. Obiora kom fra en undertrykt nasjon, i en verden der blant annet norske oljeselskaper tjener enorme profitter på å utbytte slike land. Nigeria er rikt på olje, men landets sønner og døtre ser seg ofte tvunget til å reise utenlands for å finne et livsgrunnlag. Profitten kommer nemlig ikke folket i Nigeria til gode, men havner derimot på plussiden av Equinors regnskaper for virksomhet i utlandet.”
Bergen: Demonstrasjon mot SIAN
Kampkomiteen deltok på en motdemonstrasjon mot SIAN på Tårnplassen i Bergen. I forkant av motdemonstrasjon i Bergen var det blitt hengt opp plakater rundt i byen.
Aktivister møtte tidlig opp med banner og flagg. Et stort antall organisasjoner og miljøer var tilstede. Og når SIAN startet sitt arrangement var allerede en folkemengde på 100-200 demonstranter samlet seg. Som i fjor hadde politiet sperret Tårnplassen på alle sider og gjennomførte visitasjoner av alle og id-kontroll på mange. Flere ungdommer ble ikke sluppet inn til demonstrasjonsområdet. Politiet overvåket demonstrasjonen med sivilpoliti, fotografer og en drone. Og hadde en stor mengde politibiler og opprørspoliti klare for å slå ned på massene og arrestere folk. Som i fjor prøvde politiet og andre å bruke mange “myke” midler for å stoppe folk. Inkludert utekontakten, kommunen og en vegg av paroler som skulle blokkere demonstranter fra å kjempe på sperringene og komme seg over sperringene.
I begynnelsen av demonstrasjonen dukket det en person som gjorde nazihilsener foran demonstrantene. Personen ble raskt konfrontert og store deler av demonstrasjonen ble satt i bevegelse og jaget personen ut fra Tårnplassen. Det ble holdt en kort appell som manet til kamp mot SIAN og politiet. Appellen mottok mange anerkjennende nikk fra de fremmøtte og appellanten dro i gang slagord da den var ferdig. Gjennom hele demonstrasjonen ble det ropt slagord som “SIAN ut av Bergen”, “Ingen rasister i våre gater”, “Hold kjeft, dra hjem” og “Vi knuste dem i 45, vi skal knuse dem igjen” av de fleste demonstrantene i takt som overdøvet SIAN. Demonstranter brukte også skilt til å lage lyd og rytme. En demonstrant delte ut sjokolade til meddemonstrantene for å heve moralen og energinivået i demonstrasjonen. Flere kampsanger som Internasjonalen, Bella ciao og Avanti popolo skapte også god kampånd blant demonstrantene. Når SIAN begynte å pakke sammen etter 2 timer jublet demonstrasjonen og noen av demonstrantene gikk over til den andre siden av plassen for å vise SIAN raskeste vei ut av Bergen.
Stavanger: Demonstrasjon mot SIAN
Lørdag 10. september kom SIAN til byparken l Stavanger og en motdemonstrasjon var annonsert klokken 11. Aktivister var tidlig på plass med flagg og banner med teksten “Stopp muslimhat! Knus SIAN!”. Etterhvert samlet fler og fler seg til å demonstrere mot SIAN til ca 150 folk hadde samlet seg.
Politiet hadde som i fjor satt opp tjukke sperringer. Årets sperringer var i tillegg forsterket med betongvekter og et ekstra lag med sperringer. Utenfor demonstrasjonområdet sto politiet synlig bevæpnet med automatvåpen. Politiet ransaket de fleste demonstrantene og tok personopplysninger på alle demonstranter som var fremme ved sperringene. Et stort antall sivilkledd politi var til stede og oppsøkte aggressivt motdemonstranter, særlig ungdom. Sivilpolitiet forsøkte å true disse bort fra sperringene før de prøvde å være snille å gi de løpesedler for en gratiskonsert ved oljemuseet. Tross for at koronapandemien ikke er over tvang politiet alle demonstranter til å ta av seg munnbeskyttelse. Men en stor del folk ble igjen ved sperringene for å kjempe, og flere mennesker samlet seg ved sperringene når SIAN begynte å holde taler. Så lenge SIAN talte ble det ropt taktfaste slagord som “Ingen fascister i våre gater!” og “nazisvin, nazisvin, kom deg ut av byen min!”.
Når SIAN tok frem en Koran, som de satte fyr på, så fikk massene ristet kraftig i sperringene tross betongvektene under. Politiet både sivilkledd og uniformert forsøkte flere ganger å ta folk ut av demonstrasjonen og demonstrantene forsvarte hverandre iherdig og stoppet flere slike forsøk. Dette skapte et sterkt samhold blant de som kjempet framme ved sperringene. På et tidspunkt kom en stor gruppe uniformert politi inn i demonstrasjonen for å plukke folk ut av demonstrasjonen. Da forsøkte politiet å pågripe demonstranter og dro disse ut av demonstrasjonen med makt. Demonstrasjonen forsvarte seg selv mot angrepet og gjorde forsøket vanskeligere. Og når personene ble dratt mot politibilen fulgte deler av demonstrasjonen etter og ropte slagord. Demonstrasjonen ble ikke stoppet, banner ble løftet opp igjen og folk fortsatte demonstrasjonen til SIAN var ute av byen.
Trondheim: Stonewall viser vei – kjemp og gjør motstand!
Lørdag 10. september deltok aktivister fra Kampkomiteen i Trondheim i Pride-paraden med parolen «Stonewall viser vei – kjemp og gjør motstand!» Stonewall-opprøret i New York i 1969 var et opprør mot politiets fascistiske trakassering av LHBT-folk, og regnes som grunnlaget for Pride-bevegelsen. Parolen var valgt fordi vi mener at dette rettferdige opprøret må være ei rettesnor i kampen mot sjåvinisme mot LHBT-folk i dag. Med denne parolen minnes vi Pride-bevegelsens historiske røtter og maner til å fortsette kampen i samme ånd som dem som gjorde opprør i 1969. Aktivistene hadde også med regnbueflagg, biflagg og transflagg i toget, og slagordene «Stonewall viser vei – kjemp og gjør motstand» og «slå tilbake – knus patriarkatet» ble ropt.
Kristiansand: 49 år siden kuppet i Chile
11. september ble det arrangert ei markering på Alegría flerkulturelt senter i Kristiansand, til minne om kuppet i Chile i 1973 og alle ofrene for diktaturet. Arbeidsgruppa for markering av 11.september i Chile (1973-2022), Latin-Amerikagruppene, NKP, Rødt og Kampkomiteen markerte dagen med appeller og chilensk musikk og mat.
Vi deler et utdrag fra en av appellene:
Venner, kamerater. 11. september 1973, da klokka var 11:52, bombet kuppsoldatene regjeringshuset i Santiago, hvor og mens president Salvador Allende kjempet mot dem fra innsiden av huset.
Fra det øyeblikket begynner, i mitt land, 17 lange år med et av de mest brutale diktaturene i verden.
3.318 ble henrettet eller forsvunnet.
2.125 myrdet.
1.193 er forsvunnet. Av disse er 74 kvinner, hvor 10 av dem var gravide.
I tillegg ble 306 barn mellom 2 og 20 år drept eller forsvunnet.
29% av de forsvunnede fangene var mellom 14 og 18 år.
Disse tallene kan variere og er kun en svært tvilsom referanse.
Vi må også legge til, tusenvis av kvinner og menn som ble voldtatt, mishandlet og torturert i løpet av disse årene.
Etter appellen ble det holdt et minutts stillhet til minne og ære om de tusenvis av ofrene av det brutale diktaturet.
Det ble også lest et dikt av Darcy Ribeiro:
Jeg stilte meg på urbefolkningens side,
og de beseiret meg.
Jeg stilte meg på de svartes side,
og de beseiret meg.
Jeg stilte meg på de fattiges side,
og de beseiret meg.
Jeg stod på arbeidernes side,
og de beseiret meg.
Men jeg stilte meg aldri med dem som beseiret meg.
Og det er min seier.
Etter appellene var det musikk fra MASIKUNA – latinamerikansk folkemusikkgruppe.
Referanser
Markeringer på Eugene Obioras dødsdag
Mobilisering til demonstrasjon mot SIAN
Demonstrasjon mot SIAN i Bergen
Demonstrasjon mot SIAN i Stavanger
Trondheim: Stonewall viser vei – kjemp og gjør motstand!
Kristiansand: 49 år siden kuppet i Chile
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.