Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Det er holdt rettssak mot Fosen-aktivistene i Oslo tingrett. De 18 aktivistene risikerer bøter for sivil ulydighet som følge av at staten overså dom fra høyesterett om brudd på urfolks menneskerettigheter.
NRK melder at flere aktivister ble bøtelagt i forbindelse med aksjonene i februar og mars i fjor, for ikke å fjerne seg fra inngangene til Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet etter pålegg fra politiet. 18 av aktivistene, flesteparten unge samer, møtte i retten fordi de ikke vedtok bøtene. Aksjonen i fjor markerte at det «hadde gått 500 dagar sidan Høgsterett slo fast at vindkraftverka på Fosen i Trøndelag strider med urfolk sine rettar,» skriver NRK.
Ifølge NRK var 13 av de 18 aktivistene tiltalt for aksjonen inne i lobbyen på Olje- og energidepartementet, og fem tiltalt for å sperre inngangen til Finansdepartementet. Aktor frafalt tiltalen mot de fem sistnevnte underveis i rettssaken grunnet uklarhet i hvem som tok beslutningen om at de skulle arresteres – politiet vitnet om at det var jourhavende jurist som tok avgjørelsen, mens juristen mente det var politiet selv.
En av de tiltalte, reineier Jon Anta Eira-Åhren fra Røyrvik, fortalte til NRK at «han opplev at staten no har kjøpt seg ut av eit menneskerettsbrot.» Om rettssaken sier han at «dette er også ein måte å teie stemmer på – å bøtelegge.» Aktivist og artist Ella Marie Hætta Isaksen, som også er blant de tiltalte, uttalte til NRK at «me blir straffa fordi me har beskytta menneskerettane i Noreg.» I retten sa hun: «for oss er det viktig å vise at aksjonane var høgst nødvendig og at det nettopp var våre aksjonar som skapte bevegelse i saka.» Hun påpekte også forskjellen på hvordan aktivistenes sivile ulydighet og statens menneskerettsbrudd behandles: «Det er så trist og det er derfor eg blir så sint. Fordi når eg ser utover straffebenken er det ingen av desse som skulle ha vore tiltalt. Men dei som har gjort menneskerettsbrot i årevis får gå fri.»
Mandag 18. mars la aktor og forsvaret fram sine sluttprosedyrer. Aktoratet la ned påstand om bot på 6000 kroner for hver aktivist, alternativt seks dager i fengsel. De argumenterte at «pålegget retta seg ikkje direkte mot ytringane eller demonstrasjonen, men mot måten, eller snarare staden det blei gjort på.» De hevdet også at pålegget om å fjerne seg fra inngangene til departementene ikke hindret dem i å demonstrere: «Dei kunne fortsette utanfor som før. Og det gjorde dei jo. Dei kom tilbake til regjeringskvartalet rett etter dei blei slopne av politiet,» og at «[d]et er nødvendig å gje straff for å vareta politiet sitt pålegg som lempande tiltak.» De understreket at urfolk-status ikke i seg selv skal medføre større vern enn for andre demonstranter.
Aktivistenes forsvarere argumenterte på sin side for frifinnelse, og sa at «det er overhovudet ikkje tvil om at det er denne gjengen som sit her som pressa fram ei unnskyldning og anerkjenning av det pågåande menneskerettsbrotet på Fosen.» De sa at «alternative ytringsformer ville ikkje vore effektive,» og viste til at en rekke andre måter å vise motstand på hadde vært forsøkt i forkant. De mente også at det å bli pågrepet av politiet og tatt med til politistasjonen i seg selv var en stor nok konsekvens, og at «det er vanskeleg å sjå behovet for straff i tillegg.» Tidligere sa forsvarerne til NRK at: «Det vil vere eit nytt brot på menneskerettane viss dei samiske demonstrantane no blir straffa for slike demonstrasjonar. (..) Etter vårt syn bruker dei ytringsfridommen sin til å påpeike eit menneskerettsbrot som regjeringa gjer overfor gruppa deira. Så sånn sett er me i kjernen av ytrings- og forsamlingsfridommen.» Dommen kommer 12. april.
Aktivistene forteller til media at de er klare for nye aksjoner, og 15. mars demonstrerte de foran slottet. Der fremmet de nye krav, nå i etterkant av at det ble inngått forlik på Fosen. Disse kravene er ifølge NRK: «1. Hele prosessen i Fosen-saken må granskes for å sørge for at det samme ikke skjer igjen. 2. Forhåndstiltredelse må ikke gis for fremtidige utbygginger, slik det ble gjort på Fosen. 3. Fosen-samene må på sikt få tilbake områdene sine.» NRK skriver også at «potensielle framtidige saker kan være utbygginga av vindkraft i Porsanger kommune» i Finnmark.
Les også:
Referanser:
Rettssaka mot Fosen-aksjonistane: – Kjemperedd for at me ikkje har gjort nok – NRK Trøndelag
Stilles for retten: – Vi er forberedt på fremtidige aksjoner – NRK Sápmi
Fosen-aksjonistene demonstrerer utenfor Slottet – NRK Trøndelag
Full jubel i rettssalen då tiltalen mot fem av Fosen-aktivistane blei trekt: – Eg er utruleg letta – NRK Trøndelag
Vil gje Fosen-aksjonistane 6000 kroner i bot – NRK Trøndelag
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.