Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Mandag 5. august måtte Bangladesh’ «jernkvinne», statsminister Sheikh Hasina, flykte hals over hode da masser stormet statsministerboligen. Hasina rømte i helikopter og hæren meldte deretter at regjeringen var oppløst til fordel for et militært «overgangsstyre».
Dette er den foreløpige kulminasjonen etter voldsomme protester og opptøyer i landet de siste ukene. Per mandag 5. august meldte NRK at over 300 mennesker var drept, særlig av landets sikkerhetsstyrker, men tirsdag 6. august meldte de at over 100 nye var drept i løpet av mandagen.
Mandagen ble den blodigste dagen i protestene som begynte i juli, og etter at regjeringen innførte portforbud og slo fast at sikkerhetsstyrkene ville skyte «on sight». Politiet har omtalt hovedstaden Dhaka som en slagmark. Internettilgangen er også kuttet, men disse nyhetene provoserte tusentalls mennesker til gatene, og en politistasjon ble angrepet, melder våre kamerater i Red Herald.
Politiet har fått hjelp av væpna gjenger fra regjeringspartiet Awamiforbundet (AL), som har regjert Bangladesh som en de facto ettpartistat siden 2009. Borgerlige kommentatorer har lenge kalt partiet og styret til Sheikh Hasina autoritært, da disse blant annet har satt sine motstandere i den politiske opposisjonen i fengsel.
Bangladesh løsrev seg fra India som en del av Pakistan i 1947, før en ny blodig løsrivelsesprosess i 1971 førte til dannelsen av Bangladesh. Landet er, med 170 millioner innbyggere, et av verdens ti mest folkerike land. Det er et halvføydalt og halvkolonialt land hvor massene lever i dyp fattigdom, og hvor den byråkratiske kapitalismen utvikles i imperialismens og føydalismens lenker.
Massene har i protestene også angrepet symboler på Sheikh Hasinas familie, blant annet statuer av hennes far. Politistasjoner er også blitt angrepet. Opptøyene begynte som en protest mot regimets nye kvoteringsregler, som ville sikre flere offentlige ansettelser til regimets lojale støttespillere.
Det var også store folkelige protester i Bangladesh i 2022. Også disse ble møtt med knallhard represjon fra imperialistlakeiene som styrer landet. Også i år har studentprotester blitt møtt med vold, arrestasjoner og tortur. Undertrykkingen har likevel ikke lyktes i å stanse de folkelige protestene. Tvert om har represjonen bare økt motstanden.
Nå forsøker herskerne å «løse» problemet ved å etablere en militærjunta. Også i Pakistan og en rekke andre land i den tredje verden spiller de væpna styrkene en svært aktiv rolle i politikken. Imperialistene, for eksempel i USA og Europa, forsøker å dempe kampene ved å ta til orde for en «fredelig» og «demokratisk» overgang til et «nytt» styre i landet. Den gamle indiske staten har på sin side iverksatt portforbud og streng grensekontroll i nabo-regionene, for å unngå at de folkelige protestene sprer seg til India.
For to år siden ble regjeringen i Sri Lanka, et annet land i Sørøst-Asia, også felt i et folkelig opprør. Disse folkelige protestene og regimene som faller er uttrykk for at en revolusjonær situasjon er under ujevn utvikling i hele verden.
Les mer:
Referanser
Bangladesh: huge rebellion overthrows Sheikh Hasina and makes her flee from the country – The Red Herald
Bangladesh – Siste nytt – NRK
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.