Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Karl Marx og Friedrich Engels er marxismens grunnleggere, og de avdekket for første gang vitenskapelig hva kapitalismen er og hvorfor kapitalismen ikke vil vare evig.
De borgerlige økonomene fremstiller kapitalisme som en naturlig menneskelig aktivitet som mennesket alltid har drevet med: å bytte tjenester mot tjenester. Karl Marx derimot, avdekker at kapitalismen bare er en av flere produksjonsmåter mennesket går gjennom, og at den er forbigående i menneskets historie – den har en begynnelse og en slutt.
Produksjonen er det mest grunnleggende i menneskesamfunnet. Hvordan vi produserer avgjør hva slags samfunn vi lever i, og vi er helt avhengig av å produsere for å leve. Engels slår fast at arbeidet ikke bare er nødvendig for mennesket – arbeidet har skapt mennesket, formet mennesket til det det er. Arbeidet skiller menneskene grunnleggende fra dyrene. Men arbeidet gjøres under helt forskjellige forhold i de ulike stadiene av menneskesamfunnets utvikling.
Kapitalismen ble innført som dominerende produksjonsmåte av borgerskapet. Borgerskapet er en klasse mennesker, som først oppsto i europeiske byer, dannet av håndverkere og handelsmenn. Engels sier at den første kapitalistiske nasjonen var Italia på 1300-tallet, hvor borgerskapet kom til makten i flere bystater, særlig i Nord-Italia. I løpet av 1600-, 1700- og 1800-tallet tok borgerskapet makten i de fleste europeiske land gjennom revolusjoner (Nederland, England, Frankrike, Italia, Tyskland osv.). Disse revolusjonene var demokratiske og nasjonale, de etablerte nasjonalstater underlagt borgerlige parlamenter og regjeringer. Den gamle herskerklassen av adelige jordeiere og fyrster, ble styrtet i denne prosessen.
Borgerskapet omformet samfunnet i sitt bilde, og innførte en kapitalistisk produksjonsmåte. Denne vokste med eksplosiv kraft, på grunnlag av kolonier, et nytt verdensmarked og den industrielle revolusjonen. Dette skapte også en ny klasse, den moderne arbeiderklassen: proletariatet. Proletariatet vokste særlig fram i de nye fabrikkene som borgerskapet etablerte på grunnlag av nytt maskineri og teknologiske gjennombrudd.
Hva skiller kapitalismen fra tidligere produksjonsmåter? Det viktigste er at kapitalismen baserer seg på kjøp og salg av varer på et marked hvor arbeidskraft også blir en vare. Arbeidskrafta er den eneste varen som kan kjøpes, investeres i produksjon og her skaper mer verdi enn man må betale for den. Kort sagt får arbeideren mindre betalt i lønn, enn det kapitalisten tjener på å selge varene arbeideren produserer.
Kapitalisten kjøper råvarer, leier lokaler og kjøper arbeidskraft av arbeideren – som betales en lønn for å arbeide for kapitalisten. I prosessen hvor råvarene møter arbeidet til arbeideren, skapes det produkter for kapitalisten, og disse produktene selger kapitalisten så på markedet. Målet er å tjene penger, målet er profitt. Kilden til profitten er at arbeideren får en lønn som er lavere enn verdien på disse varene. Arbeideren skaper merverdi, og når varene selges på markedet oppnår kapitalisten sin profitt fra denne merverdien.
Kort sagt blir arbeideren utbyttet. Marx sier arbeideren bare betales for en del av arbeidsdagen, og at resten av arbeidsdagen er ulønnet arbeid for kapitalisten. Gratis arbeid så og si. Dette er kilden til profitten. Profitt er målet for all kapitalistisk produksjon. Dette er bare mulig i et samfunn hvor arbeideren selger sin arbeidskraft på et marked, og hvor varene som produseres også selges på et marked. Alt dette kan skje fordekt og skjult, det kan skje med statlige monopoler, uten et «fritt» eller «åpent» marked, i en form for statskapitalisme. Men uansett er kapitalismens kjerne å utbytte proletariatet for profitt til borgerskapet.
Karl Marx avdekker kapitalismens vesen, særlig i sitt store verk Kapitalen, men det viktigste hos Marx er at han slår fast at kapitalismen oppstår historisk, og at den også vil gå under. Marx viser at basisen i et samfunn er produksjonen, og at samfunn utvikles, forvandles og erstattes av nye samfunn, gjennom klassekamp. Kapitalismen skaper en ny klasse, proletariatet, som er historiens mest tallrike klasse. Proletariatet er den sterkeste klassen noensinne, som samles i store kollektiver, i fabrikkene og arbeidernabolagene. På grunn av utbyttingen holdes denne klassen nede i fattigdom, og er spesielt utsatt, blant annet for økonomiske kriser og arbeidsledighet. Samtidig går utviklingen av produksjonen videre, og gjør kapitalistene mer og mer overflødige. Kapitalistene får en mindre og mindre rolle i selve produksjonen. De vier seg mer og mer til finansspekulasjon, aksjehandler og annen uproduktiv virksomhet. Proletariatet derimot, holder hele systemet på sine skuldre, de kan reise seg, de kan overta produksjonsmidlene – alle lokalene, fabrikkene, maskinene, verktøyene og så videre.
Dermed, sier Marx og Engels, skaper kapitalismen sine egne banemenn. Den skaper selv forutsetningene for at den vil avskaffes, og må avskaffes, i den videre historiske utviklingen. Dette slo de blant annet fast i Det kommunistiske manifest (1848), og det ble bevist i praksis, blant annet i Pariserkommunen (1871), Oktoberrevolusjonen i Russland (1917) og den kinesiske revolusjonen (1949).
Les mer:
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.