Av redaksjonen i Tjen Folket Media.
Rettelse 10.04.25: Vi skrev opprinnelig at statsadvokatens anke gjør at det blir en ny rettssak, men det korrekte er at anken også kan avvises uten ny rettssak. Det kan ta tid før dette avgjøres.
Etter et sviende nederlag for PST i rettssaken mot de tre palestinaaktivistene, har statsadvokaten besluttet å anke frifinnelsen, selv om dommen var enstemmig fra tingretten. Dermed kan det etterhvert bli en ny rettssak i lagmannsretten.
Kjendisadvokatene i Elden Advokatfirma bisto aktivistene i tingretten, og sendte ut en pressemelding etter frifinnelsen 27. mars. Her skriver de: «Dette er en seier for ytringsfriheten og for retten til fredelig å uttrykke politisk engasjement». Advokatene skriver at retten ikke fant noen holdepunkter for at Frp-leder Sylvi Listhaug «ble hindret, stanset, berørt fysisk eller truet» eller at hun ble forfulgt på en skremmende eller hensynsløs måte.
Statsadvokaten reiste sak mot de tre blant annet på grunnlag av en lov om å «rettstridig hindre en stortingsrepresentant», noe som etter loven innebærer makt, trusler eller andre kriminelle metoder. Advokat Jostein Løken i Elden Advokatfirma sier: «Frifinnelsen bekrefter at det å følge etter en politiker, uten å bruke makt eller trusler, ikke utgjør en hensynsløs handling.»
Prestisjenederlag – statsadvokaten vil redde ansikt
Frifinnelsen var selvsagt et stort prestisjenederlag for statsadvokaten og PST, som ved å reise denne saken for retten har forsøkt å innskrenke folk sin frihet til å ytre seg kritisk mot makthavere. Dette føyer seg inn i en allmenn tendens i de imperialistiske landene, med større maktkonsentrasjon og mer undergraving av folkets demokratiske friheter og rettigheter.
For å forsøke å redde ansikt har statsadvokaten anket dommen. Det må presiseres at staten som regel vinner rettssakene den er innvolvert i – myten om «maktens tredeling» hindrer ikke domstolene i å fungere som en del av den borgerlige statens tvangsapparat. Det finnes ingen nøytral lov og rett i et klassesamfunn, det er den borgerlige klassejustisen som gjelder. Dermed håper nok statsadvokaten at lagmannsretten skal lytte mer til PST enn hva Oslo tingrett gjorde.
Aktoratet ba om henholdsvis 68, 75 og 75 dagers fengsel for de tre kvinnene, altså mer enn 2 måneder bak murene for å ha uttrykt sin mening til en såkalt «folkevalgt» fra et av landets største partier. Statsadvokat Frederik Ranke sier til Aftenposten: «Vi anker både bevisbedømmelsen og lovanvendelsen fordi vi mener at Oslo tingrett har lagt altfor streng norm i vurdering av hva som er hensynsløs adferd. Vi mener også at rettskildebruken er til dels mangelfull».
Dommen klargjør hendelsen – «verken hindret, stanset eller berørt»
Derimot gir dommen fra tingretten en klar og tydelig oppsummering av hendelsen som fant sted 13. mars 2024, i tillegg til dommernes vurderinger med henvisninger til lovverk og tidligere dommer. Her kommer det blant annet frem at Sylvi Listhaug både ringte sin egen kontaktperson i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og sikkerhetssjefen på Stortinget umiddelbart etter hendelsen. Dagen etter opprettet PST anmeldelse.
De påfølgende ukene gjennomførte PST identifiseringsarbeid ved å studere film og video fra sosiale medier og overvåkingskameraer på stedet. 19. april besluttet PST gjennom en politiadvokat å pågripe de tre nå identifiserte palestinaaktivistene. De siktede ble pågrepet 23. april, og det ble gjennomført ransaking hos to av disse og telefoner ble beslaglagt, blant annet fra nattbordet til en av de tiltalte.
Det kommer frem fra dommen at hendelsen denne dagen begynte med at en av aktivistene forsøkte å stille Listhaug spørsmål da hun så henne tilfeldig på gata, men at Listhaug bevisst ignorerte henne og lot være å svare. Hun fortsatte å gå, uten å si noe, og dette ble opplevd som nedlatende av aktivisten. Det var først etter at flere aktivister kom til og etter flere forsøk på å stille spørsmål som ikke ble besvart, at aktivistene begynte å rope slagord.
Det står å lese i dommen at da Listhaug på et tidspunkt stoppet for å krysse gaten, ser man på video at ingen verken ble nærgående eller gjorde utfall mot henne. Aktivistene stoppet også bare opp og fortsatte hele tiden å holde fysisk avstand. Stort sett holdt aktivistene seg på flere meters avstand, står det i dommen. Retten skriver at den mener Sylvi Listhaug først ga beskjed om at aktivistene måtte «gi seg» etter at hendelsen faktisk var over, og hun hadde gått inn gjennom sikkerhetsslusen på Stortinget. To aktivister hadde gått inn etter henne, men de var i ferd med å returnere på dette tidspunktet står det i dommen, som baserer seg på både de tiltaltes forklaringer, vitner, mobilopptak og overvåkingskamera.
Tingrettens dommere skriver: «Retten viser også til at spaserturen fant sted midt på dagen sentralt i Oslo og med mange fotgjengere ute i gatene. Av film fra mobilopptak og videoovervåking framgår at demonstrantenes opptreden tilsynelatende heller ikke vakte noen reaksjoner fra utenforstående. Det er etter bevisførselen ingen holdepunkter for at Listhaug under den aktuelle spaserturen fra 7. juni-plassen utenfor UD og fram til inngangen til Stortingets kontorlokaler på Wessels plass, verken ble hindret, stanset, berørt fysisk eller truet i verken ord eller handling.»
Videre står det også om at Listhaug hele tiden beveget seg i normalt tempo: «Tidsbruken var således om lag 8 minutter, hvilket tilsier at strekningen ble tilbakelagt i normal gangfart. Hun ga beviselig ikke på noe tidspunkt under spaserturen noen anvisning om eller uttrykk for at demonstrantene måtte fjerne seg, eller holde større avstand. Hun ga heller ikke uttrykk for at hun misbilliget å bli filmet.»
Ved vurderingen av saken skriver retten at de tar utgangspunkt i de tiltaltes ekte og dypfølte engasjement for det palestinske folk og de altomfattende lidelsene som sivilbefolkningen på Gaze er blitt utsatt for. Retten finner det også at Listhaugs valg om å ignorere og overse forsøkene på kontakt har blitt oppfattet som nedlatenhet og arroganse, og at aktivistene dermed var blitt «noe provoserte».
Retten beslutter at Listhaug «ikke ble utsatt for noen fredskrenkelse som kan karakteriseres som hensynsløs eller kvalifisert klanderverdig» og at de tre aktivistene heller ikke har «opptrådt ved bruk av makt, trusler eller på annen rettsstridige måte». Dermed har retten, i en krystallklar dom, enstemmig frifunnet de tre aktivistene.
Dobbeltmoral og klassejustis
Som sagt er dette opplagt et nederlag for PST og statsadvokaten, som har lagt sin prestisje i saken. Dette er også et nederlag for Listhaug, som i likhet med sine meningsfeller blant borgerlige politikere i land verden rundt, mener ytringsfriheten bare skal gjelde for dem selv og deres lakeier. Listhaug og andre politikere har igjen og igjen forsvart rasistene i SIAN sine provokasjoner mot muslimer. Disse får politibeskyttelse, også når de oppsøker moskéer for å skjende koranen og utøve rasistisk sjikane, og ingen borgerlige politikere har løftet en finger for å stoppe dem. Listhaug og hennes kumpaner utviser samme dobbeltmoral som Trump og Musk, når disse forsvarer «ytringsfriheten» for rasister, men vil deportere studenter som protesterer mot folkemord.
Vi har ingen illusjoner om at vi lever i en rettsstat for folkets masser. Den norske staten er en borgerlig og imperialistisk klassestat. Politiet, og særlig PST, er verktøy for politisk undertrykking, særlig av proletariatet og revolusjonære. Å utfordre den norske imperialismen, for eksempel ved å avsløre hvordan de borgerlige politikerne systematisk støtter USA-lakeien Israel, uansett hvilke krokodilletårer de gråter over Gazas myrdede barn, er i seg selv kriminelt i deres øyne. Staten og politiet har ingen viktigere oppgave enn å sikre interessene til det norske imperialistiske borgerskapet.
Statsadvokaten løfter en stein for å slippe den på sine egne tær
Når det er sagt kan enhver revolusjonær og enhver antiimperialist selvsagt kreve, som et minimum, at borgerskapet følger sine egne lover. Statsadvokaten og PST avslører for alle som har øyne og ører, at det ikke er folkets rettigheter som engasjerer dem. Herr statsadvokat Frederik Ranke hevder, i fullt alvor, at å rope slagord mot en av Norges mektigste personer er å sidestille med vold, og skal straffes hardere enn mange voldsepisoder. Statsadvokat Ranke gjør dermed mer enn de fleste revolusjonære for å avsløre den norske statens klassekarakter.
Dermed vil denne saken og kampen mot PSTs forfølgelse i stedet for å fjerne tre palestinaaktivister fra gata, bringe titalls og hundretalls nye aktivister til gatene. I stedet for å beskytte staten og politikerne, har statsadvokaten kledd dem nakne foran hundrevis av engasjerte mennesker. Dermed har han i praksis vist at undertrykking skaper motstand, og mer undertrykking skaper mer motstand. Forhåpentligvis vil tingrettens dom også overleve en eventuell behandling i lagmannsretten, og de tre aktivistene må vite at deres venner landet rundt fortsetter støtten også om det blir en ny runde.
Les også:
Referanser:
Alle tiltalte frifunnet for å ha forfulgt Sylvi Listhaug (Elden Advokatfirma)
Statsadvokaten anker saken der tre kvinner ble frikjent for å ha fotfulgt Listhaug (ABC Nyheter/NTB)
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.