Bilde: Sylvi Listhaug under episoden som er anmeldt av PST.
Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Mandag denne uken begynte rettssaken mot de tre palestinaaktivistene som er blitt trakassert, forfulgt, arrestert og anmeldt av Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), for å ha ropt slagord og stilt spørsmål til Frp-leder Sylvi Listhaug.
PST hevder at de tre aktivistene har «sjikanert» og forsøkt «påvirke» stortingspolitiker og partileder Listhaug, som selv hevder dette var en skremmende opplevelse. Tiltalen faller under angrep på de høyeste statsorganers virksomhet, ifølge Dagbladet. De to paragrafene de tre aktivistene er tiltalt for å ha brutt, har en strafferamme på opptil 10 og 2 års fengsel, selv om deres støttespillere slår fast at de tre egentlig bare har ytret seg og protestert mot folkemordet i Gaza.
Demonstrasjon lørdag 22. februar: «Støtt de 3 palestinaaktivistene»
PST trakasserer og overvåker aktivister
En rekke organisasjoner, miljøer og enkeltpersoner har uttrykt fast støtte til de tre aktivistene og mot dette angrepet på folkets ytrings- og forsamlingsfrihet. De samme politimyndighetene som selv følger etter folk med droner, og som overvåker og trakasserer aktivister, ikke bare de tre som nå står tiltalt, hevder det er «sjikane» å uttrykke seg til et av Norges mektigste mennesker! Listhaug har hele tiden under det pågående folkemordet i Gaza stått fast på Frp sin støtte til sioniststaten Israel. Frp-lederen tåler folkemord, men hun tåler tydeligvis ikke at noen uttrykker sine følelser mot dette.
En av de tre palestinaaktivistene har stilt opp i flere intervjuer om saken i ulike borgerlige medier. Hun har kritisert PST sin pågripelse av henne, som skjedde i skolegården hvor hun en morgen hadde levert sin yngste sønn på skolen. Før pågripelsen hadde PST blant annet brukt droner og sivile biler for å kartlegge henne og de to andre tiltalte.
Aktivisten stiller også spørsmål ved at pågripelsen skjedde seks uker etter hendelsen med Listhaug. «Hvorfor var det så viktig å pågripe meg der når det hadde gått seks uker?» sa hun til Aftenposten før rettssaken. Hun sier også at det var belastende å pågripes i skolegården, hvor både andre foreldre og barn ved skolen ble vitner til dette. Hun sier mange ble redde. Det var PST, som har overvåket politisk aktivitet siden 2. verdenskrig, som pågrep henne. En annen ble pågrepet hjemme og ble fraktet til glattcelle, og den tredje ble forsøkt avhørt på stedet for at PST skulle sikre seg tilgang til telefonen hennes.
Bilde: VG-sak viser protest foran Oslo tingrett.
PST presses på spørsmålet om ytringsfrihet
Rettssaken har hittil pågått i tre dager. Mange har møtt opp for å vise støtte til de tre tiltalte. Utenfor tingretten har det vært protestaksjoner hver morgen. I selve rettssaken har det sittet mange tilhørere med palestinaskjerf og flere av disse og de tiltalte har vist «seierstegnet» (v-tegnet) med hendene til mediene. Dette symbolet er mye brukt av palestinere for å vise motstand mot okkupasjonen.
En aktivist som har vært til stede sier til Tjen Folket Media at PST ble presset hardt i rettssaken på spørsmålet om ytringsfrihet.
John Christian Elden er forsvarer for en av de tiltalte. Elden sier til TV2: «Grensen mellom ytringsfrihet mot partiledere og straffbar plagsom adferd blir stadig snevret inn i Norge, og jeg er ikke sikker på om det er rett vei å gå.»
Anne-Marie Gulichsen er forsvarer for en annen av aktivistene, som også nekter all straffeskyld. Gullichsen uttaler til TV2: «Det vil bli anført at hun er en fredsaktivist, som demonstrerer av idealistiske grunner for å bekjempe urett. Hun gjorde dette for å vekke norske politikere slik at de kunne forstå hva som foregikk i Gaza. Hun har ikke ønsket å opptre på noen brutal eller aggressiv måte. Hun ønsket på ingen måte å skremme eller opptre ubehagelig eller å skade eller krenke Listhaug.»
Overveldende støtte til de tre palestinaaktivistene
To dager før rettssaken ble det arrangert en demonstrasjon med flere hundre deltakere og 17 tilsluttede organisasjoner.
Til Dagbladet sier en av de tre aktivistene: «Jeg har fått overveldende mye støtte, både fra aktivister og andre folk. Mange frykter for ytringsfriheten sin.» Avisen skriver at hun uttaler dette omringet av demonstranter med bannere og rop i Oslos gater lørdag ettermiddag. Hun mener saken er et forsøk på å skremme aktivister, og hun sier også: «Vårt eneste ønske er at barn ikke skal dø.»
Forøvrig ble den samme aktivisten selv slått i ansiktet under en demonstrasjon mot Norges Bank i august 2024. Dette skjedde da hun forsøkte å komme en kvinne med krykker til unnsetning, da en aggressiv eldre mann forsøkte å ta kveletak på denne.
Alvorlige tiltalter og politisk forfølgelse fra PST
Rettssaken begynte mandag 24. februar i Oslo tingrett og det er satt av fire dager til saken. De tre er tiltalt for overtredelse av straffeloven § 115, hvor det står: «for ved på annen rettsstridig måte å ha voldt fare for at en stortingsrepresentant påvirkes i sin virksomhet», og for overtredelse av straffeloven § 266 hvor det står «for ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha forfulgt en person eller på annen måte krenket en annens fred.».
Overtredelser av straffeloven § 115 straffes med inntil 10 års fengsel, og straffeloven § 266 straffes med bot eller fengsel i inntil 2 år. Samlet strafferamme er dermed opptil 12 års fengsel, selv om flere kommentatorer anser det som lite sannsynlig i denne saken.
PSTs politioverbetjent med ansvar for denne saken, var forøvrig ansvarlig for etterforskningen av trusler og hærverk mot Frps justisminister Tor Mikkel Wara. Det hele viste seg å ha vært iscenesatt av Waras daværende samboer, som ble dømt til fengsel for falskneriet.
Årsaken til de falske anmeldelsene og truslene var teaterstykket «Ways of Seeing» på Black Box Teater, som ble anmeldt for å krenke «privatlivets fred». Teateret og kunstnerne bak stykket ble i den forbindelse utsatt for politiraid. Flere av dem ble også arrestert og avhørt. Teaterstykket ble til og med fordømt av statsminister Erna Solberg, fordi kunstnerne hadde brukt bilder av husene til flere maktpersoner som kunstneriske virkemiddel.
I likhet med dagens rettssak mot de tre aktivistene, viste forfølgelsen av Black Box Teater den reaksjonære tendensen i norsk politikk, med åpenbare innskrenkninger i ytringsfriheten til massene. Kritikk av statens øverste myndigheter er særlig utsatt.
Det er derfor avgjørende for å forsvare folkets demokratiske rettigheter, at forfølgelsen fordømmes og at de forfulgte får sterk støtte. Trakasseringen av politiske aktivister og kunstnere er i seg selv alvorlig, men om aktivister dømmes så kan det sette en farlig presedens i domstolene. Da kan andre dømmes i liknende saker i fremtiden.
Bilde: Politiet beskytter sionistisk provokasjon 8. mars 2024.
Kampen fortsetter mot angrep på folkets rettigheter
Heldigvis lar ikke solidariteten med Palestina seg skremme eller true til taushet. Antiimperialister i Norge står last og brast med det palestinske folket og den palestinske motstandsbevegelsen. De tre tiltalte aktivistene får varm og dyptfølt støtte fra hundrevis av aktivister og Palestina-venner, som ser deres sak som sin egen sak, og som ikke vil akseptere PSTs forfølgelse av Palestina-solidariteten.
Tjen Folket Media ser på disse angrepene som en del av en internasjonal tendens. Imperialismen er i økonomisk og politisk krise. Som en del av og som et svar på denne krisen, reaksjoneres og militariseres de borgerlige statene. Folkets demokratiske rettigheter og friheter er under angrep i alle verdens land, som en del av denne prosessen. Det borgerlige politiske systemet i Vest-Europa er i dag preget av reaksjonær liberalisme.
Tendensen til reaksjonering og militarisering vil fortsette i årene fremover, og vi har de siste årene sett mange eksempler på at denne tendensen også omfatter Norge. Dermed vil forsvaret av folkets rettigheter bare bli mer aktuelt i årene som kommer.
Les også:
Referanser:
Carina Tessand begynte å gråte da hun snakket om pågripelsen. Nå forteller PST hva som skjedde.
Sylvi Listhaug skal vitne mot Palestina-demonstranter
PST jakter på Listhaug-mobberne
Tre pågrepet etter å ha fulgt etter Sylvi Listhaug – NRK Norge
Palestina-aktivisten Carina (42) må møte i retten – tiltalt etter å ha fulgt etter Sylvi Listhaug
Listhaug-saken i retten: – Hun virket blid og uanfektet
Carina Tessand gikk bak Sylvi Listhaug og ropte «shame on you». Nå er hun tiltalt.
Fotfulgte Listhaug: – Maskert er maskert
Slått utenfor Norges Bank: – Jeg er fortsatt i sjokk
Listhaug vitnet i rettssak: – Jeg var helt rystet
Demonstrasjon før rettssaken mot tre Palestina-aktivister – Listhaug skal vitne – Ventet en knyttneve
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.