Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Nettavisa FriFagbevegelse melder at sjøfolk er gjenstand for omfattende kontroll og overvåkning på jobb.
Blant kontrolltiltakene som nevnes er overvåkning av nettdatatrafikk, bruk av GPS-armbånd og smartklokker, ransaking av bagasje, lugarinspeksjon uten forvarsel, hygienekontroller, tollkontroller, urintester med døren åpen, og kameraovervåkning, inkludert live-bilder. Det er få andre yrkesgrupper som kontrolleres av arbeidsgiver i så utstrakt grad.
Jørn Utheim, tillitsvalgt og matros i Torghatten Nord, sa til FriFagbevegelse at «vi har blitt så vant til alle kontrolltiltakene og kameraene om bord at vi ikke reagerer på dem lengre.» Han sa at han ikke hadde opplevd problemer knyttet til kontrolltiltak ved sitt rederi og at sjøfolk har forståelse for sikkerhetsaspektet, men understreket at «med så mange tiltak, er det også en risiko for misbruk eller feilbruk.»
En sjøansatt fortalte til FriFagbevegelse at hun ble sjokkert da hun oppdaget at styrmannen og kapteinen kunne se hvilke nettsteder hun hadde besøkt. Hun reagerte blant annet på at arbeidsgiver kunne få tilgang på helseinformasjon ut i fra dette, som kan bli brukt mot henne om hun søker ny jobb i samme rederi. En maskinist fortalte at overvåkningskameraene, som egentlig er et sikkerhetstiltak, hadde blitt misbrukt til å kontrollere om arbeiderne utførte oppgavene sine godt nok.
Også tiltak for ruskontroll kan være potensielt problematiske med tanke på personvern. Et rederi skal ha vurdert å bruke spyttprøver til dette formålet, og det stilles spørsmål ved om slike tester også kan brukes til å hente ut DNA og informasjon om sykdommer. Urinprøver kan gi informasjon om narkotikabruk tilbake i tid, som er irrelevant. Sjømannsforbundets advokat Terje Hernes Pettersen sa til FriFagbevegelse at det bare er blodprøver som kan gi svar på om en ansatt var påvirket av alkohol eller narkotika da testen ble utført.
Ifølge Pettersen skal alle sikkerhetstiltak drøftes med tillitsvalgte for å regnes som lovlige, og han oppfordret til å be om en oversikt over alle slike tiltak på arbeidsplassen. Han rådet sjøfolk til å ikke akseptere kontrolltiltak uten videre, og å stille kritiske spørsmål til hvert enkelt tiltak. Sjømannsorganisasjonene skal tidligere ha fått stoppet blant annet feilbruk av kameraovervåkning og GPS-tracking.
Referanse:
Sjøfolk blir kontrollert og overvåket på jobb: – Sjokkerende (FriFagbevegelse)
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.