Skrevet av en bidragsyter for TFM.
TFM oppdateres stadig med nye tekster i vårt kommunistiske bibliotek. Per nå har arkivet over 220 klassiske verker, hovedsakelig av Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao og Gonzalo. I en tid framover vil vi oppdatere vår seksjon med klassiske tekster flere ganger i uka, og oppsummere ukas tekster fast hver fredag.
De klassiske tekstene finner du her:
Denne uka har vi digitalisert tre tekster fra Mao Tsetung verker i utvalg, bind 2 utgitt av Forlaget Oktober 1978. Vi vil i tida framover digitalisere tekster fra Mao Zedongs udødelige verker.
Situasjonen og oppgavene i krigen mot Japan etter at Shanghai og Taiyuan har falt
Utrdag om teksten:
Dette er utkastet til en rapport kamerat Mao Zedong la fram på et møte for partiaktivister i Yenan i november 1937. Det blei straks møtt med motstand fra høyreopportunistene i partiet. Høyreavviket blei ikke nedkjempa skikkelig før på den sjette plenumssesjonen til den sjette sentralkomiteen i oktober 1938.
Utrdag om teksten:
Kamerat Mao Zedong skreiv denne kunngjøringa for regjeringa i grenseområdet mellom Shaanxi, Gansu og Ningxia og hovedkvarteret til Den åttende rutearméen i de bakre områdene. Den blei skrevet for å bekjempe undergravingsvirksomheten til Chiang Kai-shek- klikken. Rett etter at det var oppretta samarbeid mellom Kuomintang og kommunistpartiet, starta denne klikken renkespillet sitt for å undergrave de revolusjonære styrkene som kommunistpartiet leda. En del av planen var å undergrave grenseområdet mellom Shaanxi, Gansu og Ningxia. Kamerat Mao Zedong hevda at det var nødvendig å innta ei fast holdning for å forsvare interessene til revolusjonen. En del partimedlemmer i enhetsfronten mot Japan hadde et opportunistisk syn på intrigene fra Chiang-klikken. Kunngjøringa retta et hardt slag mot denne opportunismen.
Strategiske problemer i geriljakrigen mot Japan
Utrdag om teksten:
I begynnelsen av motstandskrigen mot Japan undervurderte mange i og utafor partiet den viktige strategiske rolla til geriljakrigføringa. De hadde bare tru på regulær krigføring, og særlig operasjonene til Kuomintang-styrkene. Kamerat Mao Zedong tilbakeviste dette synspunktet og skreiv denne artikkelen for å vise hvordan geriljakrigen mot Japan skulle utvikle seg i riktig retning. Følgene var at Den åttende rutearméen og Den nye fjerde arméen, som bare hadde litt over 40 000 mann da motstandskrigen begynte i 1937 hadde vokst til en stor hær på én million mann da Japan overga seg i 1945. De hadde oppretta mange revolusjonære baseområder og spilt ei stor rolle i krigen. Dermed torde ikke Chiang Kai-shek kapitulere for Japan eller sette i gang en landsomfattende borgerkrig i hele denne perioden. Da Chiang Kai-shek faktisk satte i gang en landsomfattende borgerkrig i 1946, var Folkets frigjøringshær, som var danna av Den åttende rutearméen og Den nye fjerde arméen, sterk nok til å hamle opp med angrepa hans.
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.