Av en kommentator for Tjen Folket Media.
Vi deler her noen av de siste ukenes nyheter fra kameratene våre i A Nova Democracia.
Innhold
Motstand mot politivold og utkasting
12. mai protesterte beboerne i favelaen Paraisópolis med å blokkere veier og transportlinjer, med brennende barikkader. Et kjøretøy som tilhørte veivesenet ble også angrepet, og protesten varte i fire timer.
Protestene begynte som en reaksjon på drapet på Nicolas Alexandre, en 19-åring som ble skutt av militærpolitiet 10. mai. Staten sendte helikoptre og en sjokkbataljon for å angripe demonstrantene med tåregass og gummikuler. På grunn av god organisering av protesten ble ingen av beboerne arrestert eller skadd.
Drap på unge mellom 10 og 19 år begått av militærpolitiet økte med 120 % mellom 2022 og 2024. Det folkelige opprøret i São Paulo har økt i takt med statens undertrykking, og uka før var det protester i Diadema mot militærpolitiets drap av den unge Jorge Gabriel. Det har også vært protester mot rutinemessige brudd på beboernes rettigheter.
Samme dag, i Moinho-favelaen, organiserte beboerne seg for å forsvare retten til bolig mot en utkastingsprosess som starta i slutten av april. Etter det har nesten hundre familier levd under en konstant trussel om å miste hjemmene sine. Beboerne satte fyr på dekk på ei toglinje. Blokaden ramma byens tre viktigste jernbanelinjer og viser at regjeringas propaganda om at overtakelsen er «fredelig og uten protester» er falsk. Protestene varte i minst to dager, og 13. mai begynte et kommunalt selskap og militærpolitiet å rive husene. Politiet skøyt en beboer med gummikuler og brukte pepperspray mot barn. I videoen under ser vi en baby som trengte medisinsk hjelp etter å ha besvimt av å inhalere gass.
Arkitekt og byplanlegger Raquel Rolnik sier det som skjer er et uttrykk for en «krigspolitikk» mot de fattige. «De forvandler Moinho til en ødemark. De kaster bomber, sender politi hver dag, etterlater hus i ruiner, klistrer fjerningsskilt på biler. Det er en krigspolitikk, men en krig mot lavinntektsbeboere som ikke hadde noe sted å bo, og som bor i den siste favelaen i sentrum av São Paulo».
Bønder trakasert av politiet
14. mai gjennomførte det sivile og militære politiet ransaking og beslaglegging i lokalsamfunnet Flexeiras i Arari, i delstaten Maranhão. Familiene i lokalsamfunnet rapporterte at politiet kjørte gjennom gatene i høy fart og utsatte beboerne for livsfare. Politiet skremte beboerne og tok mobiltelefonene deres, som ikke inngikk i ransakingsordren, samt en motorsykkel. Politiet hevda de lette etter narkotika, tok bilder og video og utførte ydmykende kroppsvisitasjoner av kvinner som var tilstede.
I 2018 organiserte bøndene i området seg for å kjempe mot invasjonen av latifundioene. I løpet av de siste fem åra har seks bønder blitt brutalt drept i området. I 2019 ble fem bønder fengsla og anklagd for å ha danna en gjeng og for å bære våpen. I 2024 anerkjente landbruksdomstolen bøndenes rett på området som var blitt tatt av en latifundio som invaderte og inngjerda jordene og oversvømte åkrene, med medvirkning fra politiet og rettsvesenet i Arari.
Guarani-kaiowá-folkets kamp for jord
14. mai fordømte Aty Guasy, guarani-kaiowá-folkets forsamling, angrepet fra væpna menn mot okkupasjonen Kurusu Ambá i Coronel Sapucaia, i delstaten Mato Grosso do Sul. Ifølge rapporten gjennomfører væpna menn daglige angrep mot okkupasjonen, og skyter bevisst mot urfolkssamfunnet i regionen. Dette nye angrepet kommer på et tidspunkt der guarani-kaiowáene systematisk har avvist den føderale regjeringas politikk under Luiz Inácio og departementet for urfolk når det gjelder forlik mellom latifundio og urfolk, som et forsøk på å redusere urfolks jordokkupasjoner.
Kurusu Ambá er et område der guarani-kaiowá-motstandsbevegelsen har vært etablert fra 2007, da okkupasjonen av områdene begynte. Da ble to ledere drept, en av dem på latifundieoen Madama. Fra 2007 har mins ti personer fra urbefolkninga mista livet i kampen for å gjenerobre området. I 2015 forsøkte urfolket å ta tilbake jorda igjen, men ble jagd bort av bøller og latifundioen. To barn forsvant, hus ble brent ned og flere titalls personer ble skadd. I 2016 var det flere væpn angrep mot guarani-kaiowá, og under det ene ble en hel leir satt i brann.
Luiz Inácio-regjeringa mislykkes med jordreformen
Flere organisasjoner kritiserer i en ny rapport Luiz Inácio Lula da Silvas regjering for å ha svikta når det gjelder jordreform og jordfordeling. Organisasjonene kritiserer mangelen på effektive tiltak mot ulovlig okkupasjon av jord og volden som utøves av latifundioene, og for miljøødeleggelsene.
Rapporten framhever at regjeringa uansett ikke har noen mulighet til å nå de planlagte målene for det nasjonale jordreformprogrammet på grunn av utilstrekkelig finansiering. Regjeringa har begrensa seg til å gi eiendomsrettigheter til allerede bosatte bønder i stedet for å kjøpe ny jord, noe som minner om praksisen til den forrige regjeringa til Jair Bolsonaro.
Rapporten viser også at lovlige jordokkupasjoner og jordkonflikter har økt. I 2023 ble det registrert 2.203 konflikter, det høyeste antallet etter 1985. Volden utført av paramilitære grupper, som Invasão Zero, har intensivert angrepene mot bønder, urfolk og quilombolaer. Kriminelle angrep fra væpna menn i latifundioens tjeneste, med beskyttelse og samarbeid fra militærpolitiet, er systematiske. Situasjonen har skapt et klima av straffefrihet som gjør at latifundioene kan operere uten frykt for konsekvenser.
Bondeorganisasjonene forklarer at regjeringa ikke har til hensikt å levere jord til bøndene, og at mengden de leverer er synkende, noe som fører til økende misnøye blant sosiale bevegelser. Selv lederen for De jordløses bevegelse (MST), João Pedro Stédile, har kritisert regjeringa, men uten å komme med konkrete tiltak. Derimot har slagordet om agrarrevolusjonen fått økt betydning, med massive protester i São Paulo som fordømmer latifundioens destruktive praksis. Antallet bønder som organiserer seg i Fattigbøndens forbund (LCP) øker. LCP har de siste åra klart å opprettholde viktige leirer i stater som Pernambuco og Rondônia ved å stole på bøndenes sjølforsvar mot angrep.
Les også:
Referanser:
Povo resiste à violência policial em Paraisópolis e Favela do Moinho (SP) – A Nova Democracia
MS: Retomada Kurusu Ambá em Coronel Sapucaia é alvo de novos ataques de pistoleiros – A Nova Democracia
MA: Camponeses de Flexeiras enfrentam intimidação policial – A Nova Democracia
Governo Luiz Inácio fracassa com a reforma agrária, dizem organizações populares – A Nova Democracia
Kjære leser!
Tjen Folket Media trenger din støtte. Vi får selvsagt ingen pressestøtte eller noen hjelp fra rike kapitalister slik som rasistiske “alternative medier”. All vår støtte kommer fra våre lesere og fra den revolusjonære bevegelsen. Vi er dypt takknemlige for dette. Vi overlever ikke uten, og du kan gjøre ditt bidrag ved å støtte oss med det du kan avse.